Huidtherapie Regio Tilburg

Behandelingen

In onderstaand overzicht vindt u de huidaandoeningen en behandelingen van Huidtherapie Regio Tilburg. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten www.huidtherapie.nl of neem contact met ons op. Raadpleeg de contactpagina voor de contactgegevens per praktijk.

Neem contact op

Huidaandoeningen

Oedeem

Bij oedeem is er sprake van toename van vocht in de huid, wat zichtbaar is als een zwelling. Er zijn diverse onderliggende oorzaken die tot oedeem kunnen leiden. Op basis van deze oorzaken kan oedeem grofweg in drie verschillende vormen worden ingedeeld, namelijk:
Veneus oedeem: dat ontstaat door het niet goed functioneren van het veneuze systeem (aderlijke bloedvatsysteem). Het niet goed functioneren van de aderen zorgt er voor dat vocht niet of niet voldoende afgevoerd kan worden naar het hart. Veneus oedeem is zichtbaar in de benen, welke in de loop van de dag in omvang toenemen, zwaar en pijnlijk aan kunnen voelen en een rusteloos gevoel kunnen geven. Vaak zijn ook spataderen op de benen zichtbaar.
Lymfoedeem: dat ontstaat door het niet goed functioneren van het lymfsysteem. Het niet goed functioneren van het lymfsysteem zorgt voor een blokkade in de afvoerrichting naar het hart, waardoor er een vochtophoping in de huid ontstaat. Deze blokkade kan aangeboren zijn, wat betekent dat het lymfsysteem van nature niet volledig ontwikkeld is. Daarnaast kan de blokkade op latere leeftijd ontstaan, door invloeden van buitenaf. Hierbij kan gedacht worden aan een operatie, bestraling, verbranding, infectie of door een trigger, zoals een muggenbeet. Lymfoedeem voelt zwaar aan, kan een zeurende pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken.
Lipoedeem: is een chronische aandoening van het vetweefsel in de huid. Lipoedeem is pijnlijk en zichtbaar als een onevenredige toename van vetweefsel in de benen, heupen, billen en soms ook de armen. Kenmerkend is dat de voeten en handen niet zijn aangedaan. Bij lipoedeem kan mogelijk ook lymfoedeem ontstaan, vanwege obstructie van het lymfsysteem in het desbetreffende gebied.

Pigmentstoornissen

Er wordt gesproken van pigmentstoornissen als er te veel of juist te weinig pigment in de huid aanwezig is. Er kan sprake zijn van hyperpigmentatie (te veel pigment) en of hypopigmentatie (te weinig pigment). Pigmentstoornissen kunnen ontsierend zijn.

Littekens

Littekens ontstaan na een diepe verwonding van de huid. Na de verwonding zal de huid zichzelf herstellen, waardoor er op de plaats van de verwonding een litteken ontstaat. Een litteken voelt stugger aan dan de ‘gezonde’ huid, omdat het collageen gehalte hoger is. Littekens kunnen verzonken liggen in de huid, gelijk liggen met de huid, maar ook boven op de huid liggen. Littekens kunnen ontsierend zijn, pijn veroorzaken en bewegingen beperken.

Vaatafwijkingen

De meest voorkomende vaatafwijkingen die voorkomen in het gezicht zijn:
Couperose: kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele gesprongen bloedvaatjes. De rode vaatjes bevinden zich meestal op wangen, neus en kin en soms ook in de hals of het decolleté. Ze kunnen een tintelend, branderig gevoel veroorzaken of jeuken.
Spider naevus: ziet eruit als een rood stipje met kleine uitlopers en is een plaatselijke verwijding van een vaatje.
Rosacea: is een chronische huidaandoening, gekenmerkt door een felrode verkleuring van de huid. Er zijn gesprongen bloedvaatjes, rode bultjes en puistjes aanwezig met name rond de neus en de wangen.

Overbeharing

Bij overbeharing is er sprake van meer haargroei dan gewenst is. Er zijn twee soorten overbeharing die onderscheiden kunnen worden, namelijk:
Hirsutisme: er is sprake van toename van haargroei bij vrouwen volgens het mannelijke beharingspatroon. Beharing is zichtbaar op plaatsen waar vrouwen van nature geen donkere haargroei ontwikkelen, bijvoorbeeld in het gezicht, op de borst en rug.
Hypertrichose: de beharing is zichtbaar op plaatsen waar vrouwen van nature donkere haargroei ontwikkelen, zoals de benen en armen. Echter, is de beharing sterker aanwezig dan verwacht zou worden.

Fibromen

Fibromen zijn goedaardige, kleine gezwellen op de huid. Ze worden ook wel wild vlees of steelwratjes genoemd. Fibromen zijn huidkleurig of lichtbruin en nemen in de loop van de jaren vaak in aantal toe. Ze kunnen voorkomen in de hals, onder de oksels, onder de borsten, in de liezen, op het bewegende ooglid, op armen en de benen.
Beschikbare behandelingen zijn Coagulatietherapie en Cryotherapie

Acne / acnelittekens

Bij acne is er sprake van een toegenomen productie van talg door de talgklier, wat verstopte poriën kan veroorzaken. De talgklier kan ook ontstoken zijn, wat vaak resulteert in een puistjes. Acne wordt het meeste gezien in de puberteit, doordat de hormoonhuishouding dan verandert. Ook op latere leeftijd kan acne nog gezien worden, dit is echter minder voorkomend. Acne wordt het meest gezien in het gezicht, op de borst en op de rug. Na het doormaken van acne kunnen er littekens achterblijven. De acne en de daaruit ontstaande littekens kunnen als storend worden ervaren.
Beschikbare behandelingen zijn Acnetherapie, Micro needling therapie en Peelings

Wonden

Een wond is een beschadiging van de huid en mogelijk dieper gelegen weefsels. De meest voorkomende wonden die een huidtherapeut behandelt zijn:
Open been: De medische term is ulcus cruris dat letterlijk ‘zweer aan het onderbeen’ betekent. Een open been is een chronische wond aan het onderbeen, mogelijk veroorzaakt door een stoornis in de bloedsomloop. Vaak geneest deze soort wond erg langzaam of helemaal niet, met als gevolg een amputatie. Open benen komen veel voor, vooral bij ouderen, en worden vaak veroorzaakt door chronische veneuze insufficiëntie of spataderen. Een ulcus cruris gaat meestal gepaard met oedeem. Belangrijk bij de behandeling naast goede wondverzorging is dus ook oedeemtherapie. Als het oedeem niet verminderd wordt, dan zal de wond niet genezen.
Diabetische voet: mensen met diabetes krijgen vaak last van een diabetische voet. Als de gevoelszenuwen niet goed functioneren en pijnsignalen niet meer worden waargenomen, kunnen ze ongemerkt blaren of wondjes aan de voeten oplopen. Door de diabetes is de bloedsomloop in de voeten beperkt, zodat de wondjes niet of nauwelijks genezen.
Doorligwond (decubitus): langdurige druk of wrijving tussen de huid over het bot en een externe onderlaag (meestal bed of stoel) veroorzaakt zuurstoftekort in de huid en het onderhuidse bindweefsel van deze ‘doorligplek’. Door de aanhoudende druk gaat het weefsel dood. De dode huid en het onderliggende bindweefsel verdwijnen en er ontstaat een wond.
Brandwond: is een beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit.
Beschikbare behandelingen zijn Wondbehandeling

Behandelingen

Acnetherapie

Richt zich op acne en eventuele acnelittekens en bestaat uit een dieptereiniging en indien nodig uit een peeling of micro needling.

Voor meer informatie over Acnetherapie kunt u terecht op http://www.huidtherapie.nl/acnetherapie/

Camouflagetherapie

Hierbij wordt een speciale dekkende make-up gebruikt om een huidaandoening te camoufleren.

Voor meer informatie over Camouflagetherapie kunt u terecht op http://www.huidtherapie.nl/camouflagetherapie/

Coagulatietherapie

Hierbij worden kleine oneffenheden verwijderd door middel van coagulatie. De huidtherapeut gebruikt een klein, heet naaldje om het plekje te verwarmen.

Voor meer informatie over Coagulatietherapie kunt u terecht op http://www.huidtherapie.nl/coagulatie/

Cryotherapie

Hierbij worden kleine oneffenheden verwijderd door middel van bevriezing.

Voor meer informatie over Cryotherapie kunt u terecht op http://www.huidtherapie.nl/cryotherapie/

Dermatografie

Dit is het plaatsen van een medische tatoeage.

Voor meer informatie over Dermatografie kunt u terecht op http://www.huidtherapie.nl/dermatografie/

Elektrische epilatie

Het verwijderen van haar door middel van stroom die het haarzakje verbrand. Geschikt voor behandeling van alle soorten haar.

Voor meer informatie over Elektrische epilatie kunt u terecht op http://www.huidtherapie.nl/elektrische-epilatie/

Endermologie

Deze behandelingen met speciale apparatuur wordt toegepast bij oedeemtherapie of littekentherapie.

Voor meer informatie over Endermologie kunt u terecht op http://www.huidtherapie.nl/endermologie/

Laser- en lichttherapie

Met laser- en lichttherapie kunnen schimmelnagels, overbeharing, vaataandoeningen, wratten en pigmentvlekken behandeld worden. Verder kunnen tatoeages verwijderd worden.

Laserontharing en lichttherapie

Hierbij worden  de haarzakjes van gepigmenteerde haren door laser of IPL vernietigd waardoor de haargroei sterk gereduceerd wordt.

Littekentherapie

Littekens kunnen manueel, met apparatuur voor endermologie of met siliconenpleisters behandeld worden. Verder kan bij een litteken medical taping worden toegepast. Tevens kan soms camouflagetherapie toegepast worden.

Voor meer informatie over Littekentherapie kunt u terecht op http://www.huidtherapie.nl/littekentherapie/

Lymftaping/ medical taping

De medische tape kan ingezet worden als lymftape om lymfoedeem af te voeren of een litteken te behandelen. Lokaal wordt hiermee de bloedcirculatie verbeterd waardoor er een betere genezing ontstaat.

Micro needling therapie

Met minuscule naaldjes worden wondjes in de huid gemaakt, waardoor de collageenproductie gestimuleerd wordt en er huidverbetering optreedt.

Voor meer informatie over Micro needling therapie kunt u terecht op http://www.huidtherapie.nl/micro-needling-therapie/

Oedeemtherapie

Afhankelijk van het soort oedeem, bestaat oedeemtherapie uit manuele lymfdrainage, compressietherapie, lymftaping, endermologie en het aanmeten van therapeutisch elastische kousen

Voor meer informatie over Oedeemtherapie kunt u terecht op http://www.huidtherapie.nl/algemeen/

Peelings

Er zijn verschillende soorten peelings; de chemische peeling, de biologische peeling en de kruidenpeeling. Hoe diep de peeling werkt, is afhankelijk van de soort peeling.

Therapeutisch Elastische Kousen

Deze vorm van compressie kan een onderdeel van de oedeemtherapie zijn. Verder worden therapeutisch elastische kousen aangemeten bij verschillende vaataandoeningen in de benen.

Vaatlaser en lichttherapie

Hierbij worden de ontsierende vaatjes door middel van IPL of laser verwijderd.

Wondbehandeling

Wonden worden met behulp van verbandmiddelen en compressietherapie behandeld.